Luento-ohjelma ja luennoitsijat

Kuulutko Sukuuni -tapahtuman keskeistä sisältöä ovat korkealaatuiset luennot

Kuulutko Sukuuni -tapahtuman ohjelma.

Muutokset mahdollisia.

Lauantai 9.10.2021

 • Klo 10.00−10.15
  • Tapahtuman avaus
   Vantaan Seudun Sukututkijat ry:n puheenjohtaja Stig Kumlin
 • Klo 10.15−11.00
  • Kuinka aloitan sukututkimuksen
   Informaatikko Maija Parviainen
 • Klo 11.15−12.45 Oppivelvollisuus Suomessa 100 vuotta
  • Klo 11.15−12.00 Koulut ja oppivelvollisuus
   Dosentti Jari Salminen
  • Klo 12.00−12.45 Koulujen aineistoa SSHY:n kuvatietokannassa
   Dosentti, toiminnanjohtaja Kari-Matti Piilahti
 • Klo 12.45−13.45 Tauko
 • Klo 13.45−15.15 Geneettinen sukututkimus
  • Klo 13.45-14.30 Tilaisinko DNA-testin? – Johdanto geneettiseen sukututkimukseen
   Sukututkimusopettaja Erkki Kiuru
  • Klo 14.30−15.15 Kuinka sukuseurat voivat hyödyntää DNA-testejä.
   Millaisia testejä suositellaan ja mitä milläkin testillä saa. Miten eri sukuseurat ovat pystyneet hyödyntämään DNA-testejä perinteisen sukututkimuksen tukena.
   Historian maisteri Ari Kolehmainen

Näytteilleasettajien aikataulutettu ohjelma lauantaina:

https://drive.google.com/file/d/1-U0BtIIAaJ3B1IWz8o_BtPp5po7yO5da/view?usp=sharing

Sunnuntai 10.10.2021

 • Klo 10.00−10.45
  • Kuinka aloitan sukututkimuksen
   Informaatikko Maija Parviainen
 • Klo 11.00−12.30 Suomalainen sanomalehdistö 250 vuotta
  • Klo 11.00−11.45 Suomalainen sanomalehdistö täyttää tänä vuonna 250 vuotta
   Professori Raimo Salokangas
  • Klo 11.45−12.30 Kansalliskirjaston digitoidun lehtikokoelman ja digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun esittely sukututkijan näkökulmasta.
   Kansalliskirjasto on tallentanut suomalaisia sanomalehtiä koko niiden historian ajalta. Esityksessä kerrotaan Kansalliskirjaston tarjoamista sanomalehtipalveluista ja aineiston digitoinnista sekä annetaan vinkkejä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun hyödyntämiseen sukututkimuksessa.
   FT, Kansalliskirjaston tutkimusosaston palvelujohtaja Johanna Lilja
 • Klo 12.30−13.30 Tauko
 • Klo 13.30−15.00 Käsinkirjoitetun tekstin automaattinen tunnistaminen
  • Klo 13.30−14.15 Johdatus käsinkirjoitetun tekstin automaattiseen tunnistamiseen: Digitalisoituminen on mullistunut sukututkimusta merkittävästi ja pystymme tutkimaan verkon välityksellä haluamiamme aineistoja mistä ikinä haluamme. Kehityksestä huolimatta sukututkijoilla on edelleen iso pulma – kuinka voisimme helposti tulkita saatavilla olevia aineistoja. Helpotusta on luvassa sillä koneoppimisen myötä käsinkirjoitetun tekstin tunnistamiseen on löydetty ratkaisu. Esityksessä kuvataan ratkaisun taustaa ja käytäntöä. Lisäksi esitellään teknologiaa hyödyntävä Kansallisarkiston Tuomiokirjahaku-verkkopalvelu.
   Sukututkija Ari Vesalainen
  • Klo 14.15−15.00 Käsinkirjoitetun tekstin automaattinen tunnistus (HTR) yksittäisen tutkijat näkökulmasta, esimerkkinä 1600-luvun aineistot.
   Luennolla käsitellään sitä, miten yksittäinen tutkija pystyy hyödyntämään käsinkirjoitetun tekstin automaattista tunnistamista (HTR) ja siihen kehitettyä Transkribus-sovellusta. Luennon pitäjä on väitöskirjatutkija Ville-Pekka Kääriäinen Helsingin yliopistosta ja hän hyödyntää HTR-prosessointia omassa väitöskirjassaan 1600-luvun tuomiokirjoihin ja muihin aineistoihin. Kääriäinen esittelee luennon aikana omia tuloksiaan ja käy myös läpi sitä, miten esimerkiksi tavallinen sukututkija voisi hyödyntää tätä uutta teknologiaa tutkimuksissaan.
   Väitöskirjatutkija Ville-Pekka Kääriäinen
 • Klo 15.00
  • Tapahtuman päätössanat
   Vantaan Seudun Sukututkijat ry:n varapuheenjohtaja Maija Parviainen

Näytteilleasettajien aikataulutettu ohjelma sunnuntaina: https://drive.google.com/file/d/184mwColPL_WNZNlw53COWeP10fIXnsMl/view?usp=sharing

Materiaalit:

Linkkejä liittyen Kuinka aloitan sukututkimuksen -esitykseen: linkki

Jari Salmisen esitys kouluista ja oppivelvollisuudesta: linkki

Kari-Matti Piilahden esitys koulujen aineistoista SSHY:n tietokannassa: linkki

Erkki Kiurun esitys DNA-testeistä: linkki

Ari Kolehmaisen esitys Kuinka sukuseurat voivat hyödyntää DNA-testejä: linkki

Johanna Liljan esitys aiheesta Kansalliskirjaston digitoidun lehtikokoelman ja digi.kansalliskirjasto.fi -palvelu: linkki

Ari Vesalaisen esitys käsinkirjoitetun tekstin automaattisesta tunnistamisesta: linkki

Ville-Pekka Kääriäisen esitys aiheesta Käsinkirjoitetun tekstin automaattinen tunnistus (HTR) yksittäisen tutkijat näkökulmasta: linkki

Luennoitsijat

Kumlin, Stig

Stig Kumlin on Vantaan Seudun Sukututkijat ry:n puheenjohtaja.

Kiuru, Erkki

Erkki Kiuru on insinööri ja harrastanut sukututkimusta noin 30 vuotta. Hän on toiminut sukuhistorian opettajana kansalaisopistoissa noin 15 vuotta. Erkki on isän puolelta Vuoksenrannan Kiuruja luovutetun Karjalan alueelta, ja äidin puoleiset suvut ovat Hämeestä ja Keski-Suomesta. Geneettisen sukututkimuksen osalta häntä kiinnostaa erityisesti Jääsken Patalahden Kiurun talo ja siellä asuneet Kiurut.

Kolehmainen, Ari

FM (Suomen historia). Tutkin erityisesti itäsuomalaislähtöisiä sukuja (erityisesti Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Karjala, Pohjois-Pohjanmaa), niiden alkuvaiheita 1500−1600 -luvulta, savolaisekspansiota, itäsuomalaisia nimenvaihdoksia.

Suurimat kiinnostuksen kohteet ovat asutushistoria, sukujen synty, nimenvaihdokset ja ylipäänsä savolaislähtöiset suvut. Isäni suku on 100 % savolaista, äiti on puoliksi savolainen, mutta äidinäitini on eteläkarjalainen. Eli omat sukujuureni ovat 75 % Savossa (pääosin Juvalla ja Pieksämäellä, mutta sukujuuria on myös Rantasalmella, Leppävirralla ja Nilsiässä). Sukujuurista 25 % on Etelä-Karjalassa, pääsoin Rautjärvellä (äidinäitini kautta).

Kääriäinen, Ville-Pekka

Ville-Pekka Kääriäinen on 1600-luvun historiaan erikoistunut väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta. Väitöskirjassaan hän tutkii valtionmuodostusprosessia eli sitä, kuinka kruunun esivalta syrjäytti paikalliset suvut ja mahtimiehet ottaen haltuunsa paikallisyhteisöt osaksi keskusvaltaa. Aikakaudessa yleisesti häntä kiinnostavia teemoja ovat muun muassa oikeushistoria, ”tavallisen rahvaan” sekä perifeeristen alueiden historia.

Kääriäisen sukujuuret ovat Ylä-Savossa Lapilahdella ja myös hänen väitöskirjansa maantieteellinen rajaus sijoittuu Iisalmen pitäjään.

Lilja, Johanna

Johanna Lilja on Kansalliskirjaston Tutkimuskirjaston palvelujohtaja. Hänen vastuualueelleen kuulu Kansalliskirjaston vapaakappaletoiminta, kokoelmapalvelut, asiakas- ja tutkimuspalvelut sekä digitointi ja tutkimusprojektit. Akateemiselta taustaltaan hän on informaatiotutkimuksen alalta väitellyt filosofian tohtori, jonka julkaisut painottuvat kirja- ja oppihistoriaan, erityisesti tieteellisen julkaisemisen historiaan sekä avoimeen julkaisemiseen ja kirjastojen datapalveluihin.  

Parviainen, Maija

Maija Parviainen on helsinkiläinen sukuharrastaja, Vantaan Seudun Sukututkijat ry:n varapuheenjohtaja ja jäsenlehti Sukurin päätoimittaja. Hän on koulutukseltaan LuK, informaatikko ja tiedottaja (MTi). Hänen esivanhempansa ovat eläneet enimmäkseen Savossa ja Karjalassa.

Piilahti, Kari-Matti

Filosofian tohtori ja dosentti Kari-Matti Piilahti on Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen toiminnanjohtaja. Hän vetää sukututkimuksen ja vanhojen käsialojen kursseja ja on toimittanut useita sukukirjoja.

Salminen, Jari

Dosentti Jari Salminen toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Tutkijana hän on erikoistunut kasvatus- ja kouluhistoriaan.

Salokangas, Raimo

Journalistiikan professori Jyväskylän yliopistossa 1989-2014 ja sitä ennen 1975-89 eri tehtävissä Turun yliopiston historian laitoksella. Tutkimukset pääasiassa mediahistoriaa (sanomalehdistö, Yle), mutta myös paikallishistoriaa. Tieteilyn ulkopuolella tähän mennessä 16 dekkarisuomennosta.

Vesalainen, Ari

Ari Vesalainen on espoolainen sukututkimuksen ja historian harrastaja. Hän on koulutukseltaan LuK ja opiskelee tällä hetkellä datatieteen maisteriksi Helsingin yliopistossa keskittyen OCR- (Optical Character Recognition) ja HTR- (Hand-written Text Recognition) tekniikoihin. Hän on syntynyt Mäntyharjulla ja käytännössä kaikki hänen esivanhempansa ovat sieltä kotoisin. Hän toimii tällä hetkellä myös Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) varapuheenjohtajana. Vesalaista kiinnostaa erityisesti tavallisten ihmisten historia ja heidän selviämisensä historian suurissa myllerryksissä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: